Dezvoltată prin colaborarea pictorului Dmitri Peicev și a artistei vizuale Oxana Căpățînă, expoziția cercetează cu interes aproape arheologic narațiunile nescrise și nespuse tangente cu procesul de creație artistică, extrem de personale în contextul traseului individual al artistului, dar în același timp universale pentru generația de artiști din anii ’70.
Expoziția (Un)told Stories își propune să facă incursiune într-o perioadă distinctă a artei moldovenești prin prisma creației artistului Dmitri Peicev. Probabil una dintre cele mai notorii personalități care a prins în viață generația de aur a picturii basarabene, elevul maestrului Mihai Grecu, Dmitrii Peicev prezintă în sine o fuziunea concentra a picturii tradiționale moldovenești, cu inspirații post-impresioniste, și un puternic interes pentru tot ce înseamnă natură, senzație și lumină.
În avântul unui exercițiu de re-acceptare și re-evaluare a moștenirii artistice care încă mai poate fi surprinsă în formă și viață, expoziția îți propune să depășească limitele convenționale a prezentării narațiunilor artistice. Reiterând subiectul secular despre valoarea trăirii estetice, expoziția își pune întrebarea cum această trăire estetică poate fi generată în contextul unui constant flux informațional și senzorial în care ne aflăm în contemporaneitate.
Din această perspectivă apare evidentă interacționarea cu spațiul digital și implementarea tehnologiilor new-media pentru a lărgi setul de practici sau procedee a limbajului artistic prin care emoția, sentimentul și trăirea artistului să se facă simțite de către public.
Însă în cadrul (Un)told Stories digitalul nu este doar un instrument/ o tehnologie care se face aplicată pentru a genera trăirea estetică.
Prin colaborarea dintre pictorul Dmitrii Peicev și artista Oxana Căpățînă asistăm la fuziunea a două linii narative – prezervarea trecutului și inevitabilitatea viitorului.
Două epoci distincte, fiecare cu statement extrem de personal, fuzionează într-un exercițiu de căutare formulei potrivite în care negația tradiției și a trecutului artistic este înlocuită cu acceptare și recunoaștere, dând naștere la un experiment artistic ce transcede limitele convenționale ale mediului.
Pornind de la imaginea femeii și naturii drept motive fundamentale în creația artistului Peicev, ca rezultatul unei admirații profunde pentru tradiția barbizoniană și a școlii lui Mihai Grecu, expoziția îți propune să depășească funcția ilustrativă, cea care reprezintă motivele în cauză ca un imperativ cultural caracteristic unei anumite perioade istorice, și mai degrabă, să le interpreteze drept pretext pentru relatarea unei narațiuni individuale și ale unor adevăruri personale ale artistului, dar care, în același, timp sunt valabile pentru întreagă epocă.
Ca într-un final, artistul și opera sa/ istoricul cultural și trecutul artistic, să devină parte a unei experiențe colective, prin care sunt dizolvate limitele dintre epocile și procedeele artistice, iar solitudinea și inaccesibilitatea personalității creatoare a artistului este înlocuită cu un sentiment profund de cunoaștere și înțelegere.
Marți – Vineri: 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 14:00 – 20:00
Luați legătura cu noi pe e-mail la
contact@iustyartgallery.md